Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: γιατί δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(μιλώντας στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας)
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΡΙΚΟ

Ρωτάτε γιατί δεν επιστρέφω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η δική μου συναισθηματική, διανοητική, πολιτική, αγωνιστική εμπλοκή με αυτό είναι γνωστή. Ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μνήμη του ιστορικού κύκλου. Αν από αυτό αφαιρέσεις την δική μου και ενός – δύο άλλων που έφυγαν από αυτήν την ζωή – διάσταση, τότε αυτοί που έχουν μνήμη, μπορούν να κρίνουν τι απομένει.
Η Γερμανία μάλιστα είναι ένας τόπος κυοφορίας του. Το Μόναχο άλλα και το Βίντετουρ στην Ελβετία όπου αποφασίσαμε την δημιουργία του. Ήμουν τότε 23 ετών.
Όταν λοιπόν δεν επιστρέφω σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι. Λόγοι που το αποτρέπουν ηθικά, ανθρώπινα, συναισθηματικά, λογικά , πολιτικά.
Μίλησα όμως ήδη για αυτό και θα σας το επαναλάβω. Απομακρύνετε την νέα διοίκηση, τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου και θα επιστέψω αύριο. Αυτό δεν το λέω εγώ δεν το απαιτώ εγώ. Το λέει και το απαιτεί η ιστορία και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης και της Χώρας. Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που θα έρθουν. Είναι γνωστό ότι έχω μεγάλο σεβασμό σε αυτές τις διαστάσεις. Είναι επίσης πολύ γνωστό σε όλους - η σιωπή τους είναι έκφραση παρακμής, χαρακτηρίζει τις υποανάπτυκτες κοινωνίες, τα υποανάπτυκτα πολιτικά συστήματα, τις μπανανίες – ότι ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου είναι ο πρώτος υπεύθυνος της αποτυχίας ενός ιστορικού σχεδίου, της δολοφονίας των οραμάτων και των σχεδίων της γενιάς μας και των επόμενων γενεών.
Το πολύ παλιό του προηγούμενου κύκλου δεν μπορεί να φέρει το νέο. Αναπαράγει σε χειρότερες μορφές τις παθολογίες του. Όταν έφυγα το 1999 είπα ότι το υπαρκτό ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σημαία Παναμά. Τώρα τι σημαία είναι; Σομαλίας, Κοσόβου, Πορτορίκο;
Εμείς δεν φτιάξαμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να είναι μια από αυτές τις σημαίες. Ήταν και παραμένουν πολύ ευγενείς οι προσδοκίες μας. Η Ελλάδα δεν είναι Πορτορίκο. Αυτός ο χώρος για να βρει την δημιουργική και απελευθερωτική προέκταση του πρέπει να λύση το ζήτημα της μνήμης του. Αυτός είναι ένας νόμος της ιστορίας και της πολιτικής που δεν παραβιάζεται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

hello