Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα. Εδώ και αρκετούς μήνες γνωρίζαμε ότι στα αρχεία της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας New York Life Insurance Co, είχαν βρεθεί περισσότερα από 1000 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων από τον Πόντο, την υπόλοιπη Μικρά Ασία και τη Θράκη υπογεγραμμένα πριν από το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανήκαν σε άτομα που χάθηκαν κατά τις μεγάλες διώξεις κατά των χριστιανικών πληθυσμών που πραγματοποίησαν οι Νεότουρκοι στην αρχή και οι Κεμαλικοί στη συνέχεια. Η ίδια η αμερικανική εταιρεία θεωρεί την περίπτωση των Ελλήνων ισοδύναμη με αυτή των Αρμενίων.
Εξάλλου και το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης οδηγεί στο συμπέρασμα της κοινής μοίρας Ελλήνων και Αρμενίων. Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία αναγκάστηκε από τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκαγιάν, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, να αποζημιώσει Αρμένιους δικαιούχους με το ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη διαδικασία ελέγχου των αρχείων της ασφαλιστικής εταιρείας, ο Γεγκαγιάν ανακάλυψε την ύπαρξη και Ελλήνων ασφαλισμένων την ίδια περίοδο και στον ίδιο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έτσι η εταιρεία, για να αποφύγει πιθανότατα νέες δικαστικές περιπέτειες με δεδομένη –και πολύ πιθανόν οδυνηρότερη- κατάληξη, δημοσιοποίησε στις 4 Σεπτεμβρίου τα ονόματα των ασφαλισμένων, δήλωσε ότι το ποσό που δικαιούνται οι Έλληνες κληρονόμοι αυτών ανέρχεται σε 12-15 εκατομμύρια δολάρια και δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής .
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) παρακολουθεί νομικά το ζήτημα από την εμφάνισή του. Έχει πλήρη στοιχεία από τα 1.031 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων με τα ονόματα των ασφαλισμένων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους αποζημιώσεως να ενημερωθούν από το γραφείο της Π.Ο.Ε αν μεταξύ των 1.031 ασφαλισμένων περιλαμβάνονται πρόγονοι τους και στην συνέχεια μέχρι 28/2/2009 να συμπληρώσουν και υποβάλλουν το σχετικό «έντυπο αξίωσης» που επίσης είναι στην διάθεσή τους στα γραφεία της Π.Ο.Ε .
Υπογραμμίζουμε ότι εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος, η ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας έχει ιδιαίτερη αξία για τον αγώνα που κάνουμε, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για την ενσωμάτωση του τραγικού ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη και την καταδίκη εκείνων των δυνάμεων και μηχανισμών που διέπραξαν τις γενοκτονίες στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1914-1923.

Τηλ. Επικοινωνίας :
Πρόεδρος : Γεώργιος Παρχαρίδης , Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ , 6974882087
Γ.Γ : Κωνσταντίνος Γαβρίδης, Δικηγόρος , 6937372889

Δεν υπάρχουν σχόλια: