Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008

ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(σε συνεντεύξεις του σε Ρ/Σ για την κλοπή των απόψεων του από τον Γ.Α. Παπανδρέου)


ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥΈχω πει εδώ και καιρό ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου αντιπροσωπεύει το παλιό στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., μάλιστα το πρώτο παλιό. Αυτό λέει η ιστορία και η ιστορία δεν παραχαράσσεται. Αυτό το πολύ παλιό επιδιώκει αγωνιωδώς, να παραχαράξει την ιστορία, να παρουσιασθεί σαν καινούργιο, κρύβοντας το παρελθόν και μεταμορφωνόμενο δια της κλοπής.
Εκεί αρχίζει η κλοπή όχι μόνο των βιβλίων αλλά ενός σώματος ιδεών, ενός σχεδίου για την χώρα που έκφρασα και εκφράζω εδώ και δεκαετίες και οι οποίες πολεμήθηκαν βάρβαρα. Το φαινόμενο είναι παλιό αλλά οξύνθηκε με τον έλεγχο αυτού του χώρου από τον Γ.Α.Π.. Συνέβη με ένα κακόγουστο, χυδαίο θα έλεγα τρόπο στην Ολυμπία μετά τις πυρκαγιές όπου η σελίδα 72 του βιβλίου μου «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» και το «Αγροφιλία» παρουσιάσθηκαν ως μελέτη ομάδας ειδικών. Είναι ορατό στα κείμενα που διαβάζει ο Γ.Α.Π., λιγότερο όταν αποπειράται να μιλήσει προφορικά. Έγινε προχθές στην Θεσ/νικη. Βέβαια αν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα ελλειμματική στα τρόφιμα αλλά και στις Η.Π.Α. και την Αφρική παρουσιασθείς στα 60 σου όντας επί χρόνια ισόβιος Υπουργός και τους πεις ότι ανακάλυψα την Μεσογειακή διατροφή κ.λ.π. τότε εκτός από το κωμικό στοιχείο θα καταλάβουν ότι τους εμπαίζεις και θα σε στείλουν στο σπίτι σου.
Θα σας απαντήσω όμως με τον εξής τρόπο ώστε να μπορείτε να διακρίνεται δυο διαφορετικά επίπεδα πολιτικής, διανοητικής ηθικής και πολιτισμού.
Το 1994 σε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έγινε μάλιστα στο Μαξίμου μιλώντας για τα Ελληνικά προϊόντα αναφέρθηκα κριτικά στον Κων/νο Καραμανλή που δεν απέτρεψε την πώληση του Κονιάκ «Μεταχα», του συμβόλου της Ελληνικής γαστρονομίας σε ξένη πολυεθνική, χρησιμοποιώντας την φιλία του με τον Έλληνα επιχειρηματία. Πρέπει να πω ότι τότε εξεπλάγην από την αυθόρμητη αυτοκριτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου που και αυτός όπως είπε δεν έκανε χρήση της επιρροής του. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που μίλησε. Διέκρινα ένα ανθρώπινο και πολιτικό ήθος.
Το περασμένο καλοκαίρι τον περασμένο Αύγουστο δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να χαιρετηθήκαμε δύο τρεις φορές και σήμερα έχει ένα υψηλό θεσμικό ρόλο. Με συνεχάρη με μεγάλη ειλικρίνεια και θερμότητα για το βιβλίο μου « Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη. Η Νέα Συμμαχία». Ένα βιβλίο που όπως γράφω στην εισαγωγή θεωρώ Πυξίδα για τους Έλληνες στο νέο αιώνα.
Ο Άνθρωπος αυτός, ο Άνδρας αυτός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Σιούφας.
Διέκρινα ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας ηθικής, ένα υψηλό επίπεδο ανθρωπισμού ένα επίπεδο πολιτισμού που με συγκίνησε. Έναν Ελληνικό δημόσιο πολιτισμό που πέρασε στην Ευρώπη και έγινε τουλάχιστον Ευρωπαϊκός.
Αυτές οι δύο περιπτώσεις εκφράζουν ένα επίπεδο πολιτισμού. Ο Γ.Α. Παπανδρέου δεν έχει σχέση με αυτό. Κινείται στο επίπεδο του πεζοδρομίου, του Κουτοπόνηρου του Furbo (φούρμπo) όπως τους αποκαλούν αυτούς τους τύπους στην Ιταλία.


Εκεί που ο Γεώργιος ο Τραπεζούντιος Ποντιακής καταγωγής αλλά Κρητικός - μεγάλωσε στον Xάνδακα - δίδαξε το 1400 στους Φλωρεντίνους την διανοητική εντιμότητα. Αυτό που συνάντησα εγώ αιώνες μετά στους καθηγητές και πολιτικούς δασκάλους μου. Μεγάλες μορφές της σύγχρονης Ιταλίας. Λέγεται ότι στα πρώτα μαθήματα του στην Φλωρεντία ο Τραπεζούντιος παρατήρησε ότι οι μαθητές του αντέγραφαν, έκλεβαν ολόκληρα εδάφια από τους Έλληνες Κλασσικούς και από δικές του προηγούμενες διδασκαλίες και τα παρουσίαζαν ως δικά τους. Το συνέχιζαν μάλιστα, παρ’ όλες τις παρατηρήσεις του, ώστε αναγκάσθηκε να τους μιλήσει άσχημα και τότε το σταμάτησαν. Μια μέρα θα σας πω τι τους είπε με σύγχρονους όρους που ταιριάζουν στους ληστές, κλοπείς των απόψεων μου. Αυτοί που θέλουν να περάσουν τις εξετάσεις, τα μαθήματα με σκονάκια η να πάρουν μετάθεση στον στρατό με… Οι νεολαίοι έχουν και άλλους όρους, λέξεις για αυτούς.Γλυφάδα 16 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: